onsdag 16 september 2015

I Sverige äter vi 2 miljarder ägg per år

Vi har skaffat 12 nya hönor!!! De saknar fjädrar, skriker mycket och får lätt panik. Vi har räddat de från att bli slaktade, vid 1,5 års ålder.

I Sverige äter vi nästan 2 miljarder ägg per år och under påsken fördubblar vi vår konsumtion av ägg. Många köper Ekologiska ägg för hönsens skull och många köper ägg från Frigående höns inomhus, mycket p.g.a att man kanske inte har råd att köpa de Ekologiska äggen, som faktiskt är dyrare.

Höns härstammar från området runt Indien och Kina och precis som alla andra fåglar är de från början gjorda för att lägga några stycken ägg per år för att kunna fortplanta sig.

Våra hönsraser vi har idag är framavlade för att lägga så många ägg som möjligt och de höns som finns på ett hönseri är framavlade för att producera minst ett ägg per dag, vilket är helt onaturligt.

Många vet nog inte hur det går till för att just du ska få ditt goda, härliga, ägg till frukost.

Kycklingarna kläcks och blir så fort det går sorterade efter kön. Vid cirka 16 veckors ålder transporteras hönorna till hönseriet där de är i cirka 60 veckor och värper ägg efter ägg efter ägg. Efter dessa 60 veckor skickas de på slakt och så börjar processen om igen.

Dessa höns kan bo på olika sätt. De kan bo i bur i 60 veckor, de kan bo i en stor hall inomhus med många tusen andra hönor utan chans att se dagsljus eller andas frisk, härlig luft och de kan bo så de får gå både ut och in.
Vissa tänker då att det bästa är ju så klart att de får gå både inne och ute. Och visst är det så, just i DET
ögonblicket.

                                                                 Obs! Lånad Bild!

MEN…. var har alla tuppar tagit vägen?
Jo, de gasas ihjäl när de är 1 dygn gamla. De kan ju inte producera några ägg. Och på varje kläckt hönskyckling finns där en kläckt tuppkyckling som p.g.a att vi måste äta ägg blir ihjälgasad.

För 10 dagar sedan åkte jag till en gård för att hämta 16 stycken hönor. De skulle, tillsammans med alla sina tusentals hönskompisar bli slaktade eftersom hönseriet skulle byta ut sina tusentals hönor. Men dessa 16 hönor fick leva vidare. Jag tog med mig hönsen hem till vår gård och nu bor de hos oss. De var otroligt skrikiga, rädda, panikslagna och flaxiga i cirka en vecka. Nu har de lugnat sig lite och är inte lika rädd för mig längre. De har även börjat bete sig som höns ska bete sig. De pickar i golvströet, grävet och sprätter och jollrar mer nu än skriker. Så fort de ser mig så börjar de jollra och kommer fram till dörren.
Deras fjädrar börjar så smått växa tillbaka                                        
och om inte alltför lång tid så kommer
de se mer pigga och krya ut.

Tyvärr spelar det ingen roll om du köper
ekologiska ägg på affären eller
"frigående inomhus"-ägg.
Det finns alltid en restprodukt - tuppkycklingarna.
Ett hönseri som ligger inte alltför långt från oss
har 40 000 höns. Det betyder 40 000 ihjälgasade
tuppkycklingar VARJE år, bara p.g.a av detta hönseriet.
Och hur många hönserier finns det i Sverige?

1 kommentar:

  1. Så himla bra att du skriver om det här! Det är jättelätt att låta bli att äta ägg, finns massvis med alternativ som är både goda och praktiska :) aldrig mer stödja äggfabriker!

    SvaraRadera